Erstatning til sukker

Det finnes mange gode erstatninger til sukker som er naturlige og ikke kunstige





Kunstig søtning er syntetisk fremstilt, kjemisk mat som overhodet ikke er naturlig. Både aspartam, sakkarin, neotam, sukralose, acesulfam og cyklamat er kjemisk fremstilte søtningsmidler.De kan forårsake migreneanfall, svimmelhet, kvalme, hukommelsestap, hodepine, depresjon og synsforstyrrelser. I tillegg er de linket til kreft, overvekt og diabetes. Kunstig søtning finnes i alt fra pastiller, tyggegummi og tannkrem til smakssatt vann og vitaminer. “Sukkerfri” eller “uten tilsatt sukker”, trenger ikke bety at det ikke er tilsatt kunstig søtning.

Hvorfor bruke kunstig søtemidler når man har så mange naturlige alternativer med gode egenskaper???




STEVIA

Kommer fra en plante som opprinnelig vokser vilt i Paraguay, men som nå dyrkes mange steder i verden.Stevia vil ikke fungere som næringsstoff for bakterier og gjærsopper i fordøyelsessystemet.

Det er bladene av steviaplanten som benyttes til utvinning av stoffet steviosid. Steviosid fås som pulver eller et flytende ekstrakt. Steviablad kan også brukes friske eller tørket som et naturlig søtningsmiddel

For personer som lider av diabetes, for lavt blodsukker, høyt blodtrykk, overvekt eller kronisk soppinfeksjon vil stevia være det ideelle søtningsmidlet. Det har alle de gode egenskapene til de andre søtningsmidlene, men ingen av de negative. Det kan hjelpe med å stille søthungeren uten å forandre blodsukkerverdiene eller tilføre ekstra kilo til kroppsvekten. Den virker antibakterielt og er styrkende
 
 

Yaconsirup/-pulver og Agavenektar

 Yacon sirup er presset yacon rot og agave naktar er presset nektar fra kjernen til blå agave kaktus. De påvirker ikke blodsukkeret noe særlig og er fremstilt med lav temperatur så mest mulig av næringsstoffene beholdes.Sirupen og nektaren er god å bruke rett på eks. pannekaker.. De har litt forskjellige egenskaper.

Yaconsirup:
-Har lav GI rundt 3-5
-påvirker ikke blodsukkeret
-inneholder betydelig mengder kalium og antioksidanter
-Bedrer fordøyelsen og har en positv effekt på tarmens bakterieflora
-Daglig inntak kan ha vektreduserende virkning
-Antibakterielt og beskytter leveren.

Yaconpulver
Har de samme egenskapene, men roten er her malt til pulver. Kan være bedre å bruke i en del oppskrifter for den er ikke så grisete som den flytende.


 Agavenektar:
-Har en høyere GI enn Yacon, rundt 25
-Antibakteriell
-inneholder jern, kalsium, kalium og magnesium.


Mesquite

Pulveret kommer fra belger som vokser på trær i Sør-Amerika. Det er en god kilde til jern, kalsium, mangan og sink.Stabiliserer blodsukkeret.

Lucuma

Søt frukt som males til pulver. Påvirker  blodsukkernivået ditt minimalt. Den har også masse vitaminer og mineraler, spesielt B3, andre b-vitaminer og mineraler. Lucuma er en god kilde til karbohydrater og har et høyt innhold av betakarotener og jern, kalsium og fosfor.

Lucuma har en mild og god fruktig søtsmak og er god i smoothies, desserter, is, sjokolade og annen sunn, hjemmelaget godis. Du kan også strø pulveret over grøt eller frokostblanding om du vil. Lucuma er veldig populært som søtning i is.


Sukrin(erythritol)


  • Null kalorier
  • Skader ikke tennene
  • Smaker og ser ut som sukker
  • 100% naturlig – finnes i bl.a. frukt
  • Gir ingen blodsukkerstigning (null GI)
  • Virker som antioksidant i kroppen


  • HONNING

     har like høy GI som sukker, men inneholder i tillegg mineraler, sporstoffer og enzymer. Honning er dessuten kjent for å styrke immunforsvaret og virke legende på sår.






     

    -







     


     

    Matbloggtoppen

    Ingen kommentarer:

    Send en kommentar