Hva skjer i kroppen? Det er foreløpig ikke kjent hva som skjer i kroppen ved ME/CFS. Forskning tyder på at det bl.a. foreligger forandringer i immunsystemet og i det ubevisste (autonome) nervesystemet.
Hvilke symptomer har sykdommen? Utmattelse, sykdomsfølelse, smerter i muskler og/eller ledd, hodepine, søvnforstyrrelser, konsentrasjonsproblemer, hjertebank, hyppig vannlatning, irritabel tykktarm, svimmelhet, nummenhet, kvalme, intoleranse for enkelte matvarer, sår hals, ømme lymfeknuter, overømfintlighet for sanseinntrykk med flere.
Hva forårsaker sykdommen? ME/CFS er en kompleks sykdom der årsak og sykdomsmekanisme hittil er ukjent. 70 - 75% av tilfellene er utløst av en eller annen infeksjon, men det er usikkert hva som vedlikeholder sykdomsbildet når den utløsende infeksjonen er leget. Det forskes både nasjonalt og internasjonalt på årsaker og sykdomsmekanismer.
Hvordan stilles diagnosen? Diagnosen stilles ved hjelp av klart definerte diagnosekriterier og på grunnlag av sykehistorie, klinisk undersøkelse og utelukkelse av annen sykdom som kan forklare symptombildet. For å utelukke annen sykdom tas det som regel en bred utredning med blodprøver og enkelte ganger vil det være behov for tilleggsundersøkelser som MR, EEG, 24 timers EKG osv.
Hvordan behandles sykdommen? Det finnes lite dokumentasjon på effektiv behandling og ingen etablert behandling av sykdommen, men vi råder bl. a. til å avpasse aktivitetsnivået etter energimengden man opplever å ha til rådighet til enhver tid (aktivitetsavpasning). Det forskes både nasjonalt og internasjonalt på årsaker, sykdomsmekanismer og effektiv behandling av ME/CFS, uten at det hittil har fremkommet entydige svar.
Hvordan er forløpet? Forløpet kan arte seg nokså forskjellig. Hos enkelte pasienter varer sykdommen kun noen måneder mens andre er syke i mange år. Vanligvis begynner sykdommen etter en infeksjon eller annen hendelse. Pasienten opplever utvikling av en uforklarlig utmattelse som reduserer tidligere aktivitetsnivå med minst 50 %. I tillegg oppstår det andre symptomer som smerter, søvnproblemer og konsentrasjons-/hukommelsesproblemer. Sykdommen pleier å gå utover arbeidsevne og funksjonsevne i hverdagen. Enkelte blir sengeliggende og har behov for pleie. Sykdommen pleier å stabilisere seg etter en tid og de aller fleste opplever etter det en sakte bedring.
Kilde: Oslo Universitetssykehus, ME-senteret.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar