lørdag den 29. september 2012

Urter

Urter


En god grunn til å smakesette maten med friske eller tørkede urter. Istedet for mange ferdige krydderblandinger som inneholder sukker, har urter positive egenskaper og gir god smak til maten. Kan drikkes som te eller ha i bakverk, supper, gryteretter, krydre kjøtt og fisk. Her er det skrevet om noen av de... Husk bruk store mengder med urter....

 

Gurkemeie

Gurkemeie inneholder det betennelsesdempende stoffet curcumin.
Krydderet kan være spesielt gunstig for personer med leddgikt og hindrer smerte og hevelse rundt leddene.Hemmer dannelse av blodpropper, reduserer betennelsesreaksjoner både i ledd, hud og tarm og reduserer kolesterol nivået i blodet.
Planten har også vist effekt mot tarmkreft. Passer godt i gryteretter, supper, også fisk og skalldyr. Veldig godt i indiske retter syntes jeg.

 Kanel

En tysk studie fra 2007 tyder på at et daglig inntak av kanel reduserer blodsukkeret med ti prosent.
Tidligere undersøkelser har vist at kanel senker kolesterolet og kan minske risikoen for hjertesykdom.Kanelen består av virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer. Godt på havregrøt elelr frokostblandinger eller i varm havremelk.

 Rosmarin

Forskere ved Kansas University så at rosmarinkrydret kjøtt hadde lavere produksjon av HCA (heterosykliske aminer). HCA dannes når kjøtt tilberedes ved høye temperaturer. Det er funnet en sammenheng mellom HCA og økt risiko for kreft i mage, tarm, bukspyttkjertel og bryst.
Stimulere nervesystemet, kretsløpet og mage- og tarmfunksjon.Utvortes brukes urten i kremer for å lindre muskelsmerter og gikt. Den skal også stimulere hukommelsen.
 Veldig godt til kjøtt, spesielt lam 

 Ingefær

Denne planten kan trolig forebygge kvalme av ulike grunner, som for eksempel ved graviditet eller reisesyke.
Ingefær blokkerer effekten av serotonin, et stoff som dannes i hjerne og mage ved kvalme. Den hindrer også produksjonen av frie radikaler som kan gi en ubehagelig magefølelse.Planten har muligens også virkning mot leddgikt og kreft.  Varm ingefær-te er svettedrivende, febernedsettende og til hjelp ved katarr. Ingefær styrker helsen generelt, stimulerer immunforsvaret og er en verdifull legeurt.

 Basilikum

Urten har ved flere dyrestudier vist at den har stressreduserende evner. Den kan trolig også hjelpe mot kreft.Inneholder folat, c-vitamin og vitamin K.

Passer godt til frsike tomater og veldig godt i tomatsaus. Må ikke koke lenge

 

Hvitløk

 Hvitløk senker blodfettnivået, inkludert kolesterol, den virker blodfortynnende, beskytter mot blodpropp og lindrer diabetes. Hvitløk senker blodsukkernivået, senker blodtrykket og har en antibiotisk virkning.Virksom mot urinveisinfeksjoner samt infeksjoner i sår, herpes simplex, kviser, uren hud, fotsopp og lignende, disse tilstandene kan også med fordel behandles med hvitløk. Hvitløk brukes mot infeksjoner på flere måter. Sammen med antibiotika motvirker hvitløken antibiotikas bivirkninger


Oregano
Har en antibakteriell og betennelsesdempende virkning og inneholder vitamin E.

Oregano er god på pizza, i tomatsauser


Timian
Timian har en kraftig antiseptisk virkning og brukes både innvendig og utvendig, som f.eks ved problemer i fordøyelsesorganene, bakterie og soppinfeksjoner spesielt i åndedrettsorganene, forplantningssystemet og urinveiene, f.eks forkjølelse, hoste, mage- tarmkatarr, influensa, candida og blærekatarr. Timians avslappende virkning merker man også på fordøyelsessystemet, hvor den har god virkning på luftplager og kolikk, tykktarmskramper og irritert tarm. Antiseptiske egenskaper kombinert med den sammentrekkende virkningen kan stoppe diare raskt og vil effektivt gjenopprette en gunstig bakterieflora i tarmen. Dette gjør timian svært verdifull for eksempel ved tilfeller av candida. Leveren renses og styrkes av timian, fordøyelsessystemet og leverfunksjonen blir stimulert, dette gjør planten også nyttig ved anemi og hudproblemer, dårlig appetitt eller dårlig fordøyelse, slapphet og problemer med galleblæren.Timian er utmerket ved både fysisk og psykisk stress, spenninger, depresjoner, søvnløshet og angst.

Passer til det meste: Kjøtt og fisk, veldig godt til lam og til tomatsauser. Godt å ha i løksuppe. Denne urten tåler lang koking i forhold til de fleste andre urter.  Prøv også å ha en kvist timian i vannet.


Koriander
Koriander inneholder vitamin A i form av betakaroten, og vitamin C, vitamin E og B-vitaminet folat.

Koriander brukes f.eks. til gryteretter, salater, kylling, sauser, fiskeretter og salsa.  Jeg syntes koriander hvertfall hører med når jeg har indisk mat...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar